Nohut - Baklagiller
Nohut, Orta Doğu'nun en eski baklagillerinden biri olan bir gıda ürünüdür; 7 bin yıldan fazla bir süre önce yetiştirilmeye başlanmıştır. Batı ve Orta Asya, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ülkelerinde yaygındır. Humus ve falafel atıştırmalıkları bu baklagilden yapılmaktadır. Kızartılmış nohutlara Lelebee denir. Nohut, vegan, vejetaryen ve Hint mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır. Geleneksel olarak, nohut kullanımı Akdeniz bölgesi için geçerlidir. Nohut, özellikle Hint mutfağında kullanılan nohut unu üretiminde kullanılmaktadır. Örneğin, İtalyan mutfağında ise düz kekler olan farinatalar yapmak için kullanılmaktadır, ancak İtalya'daki nohut yetiştirme hacimleri önemsizdir. Beyaz tohum çeşitleri genellikle gıda için kullanılmaktadır. Isıl işlem, mercimek ve bezelyeye göre daha fazla zaman alır. Nohut tohumları çinko ve folik asit kaynağı olarak hizmet etmektedir.